Psoriaza – Psoriasis

Psoriaza

Psoriaza është një sëmundje kronike e lëkurës. Psoriasis (sëmundje e njohur edhe – herpes me luspa) – një kronicitetit sëmundje e lëkurës, e cila karakterizohet me shfaqjen e flaking dhe skuqje monomorphic.Shpërndarja Frekuenca e psoriasis midis popullsisë së botës mund të arrijë në 7,8%. Edhe pse në realitet përqindja aktuale e pacientëve me psoriasis ndoshta më i lartë.

Simptoma është, të paraqiturit e njollave të kuqe, të mbuluara me lëkurë të bardhë të lëvoruar. Kjo mvaret nga se qelizat e lëkurës shumëzohen më shpesh se zakonisht. Këto njolla mund të paraqiten në lëkurë, por më shpesh në bërryla dhe gjunjë, trup dhe rrënjë të flokëve. Psoriasis mund të duket si puçërra të vogla dhe lëkurë shumë të skuqur, si nën sjetull, ije dhe organet gjenitale. Por, edhe duartë, këmbët si the thonjët mund të sulmohen (nga psoriasis). Shkencëtarët mendojnë se psoriasis është një sëmundje autoimune, ku sistemi i imunitetit shkakton inflamacion të lëkurës, e shpeshëherë edhe të gjymtyrve. Sëmundja e gjymtyrve quhet psiriasisartrit.Çrregullim është një gjendje kronike të përsëritura që varion në ashpërsi nga arna të vogla të lokalizuara në mbulim të plotë trupit. Fingernails dhe toenails janë shpesh të prekura (distrofi psoriatic gozhde) dhe mund të shihet si një gjetje të izoluar. Psoriasis gjithashtu mund të shkaktojë inflamacion i nyjave, i cili njihet si artrit psoriatic. Dhjetë të pesëmbëdhjetë përqind e njerëzve me psoriasis kanë artrit psoriatic.

Shkaku i psoriasis nuk dihet, por besohet të ketë një komponent gjenetik. Faktorët të cilët mund të përkeqësojnë psoriasis të përfshijnë stres, tërheqjen e sistemike corticosteroid, konsumit të tepruar të alkoolit dhe duhanit.Ka shumë trajtime në dispozicion, por për shkak të kronike psoriasis saj korrente natyra është një sfidë për të trajtuar.

Çka shkakëton psoriasis?

Shkaku pse njeriu sëmuret nga psoriasis nuk është i qartë. Vetitë trashëguese (gjenet) duket se luajnë një rol të rëndësishëm në disponimin e rrethanave të zhvillimit të kësaj sëmundje. Krahas vetive trashëguese, për debutimin si dhe rrjedhën, ndonjëherë, lujanë rol edhe faktorë të tjerë, si psh. disa infektime si dhe stresi.

Kush sëmuret nga psoriasis

Psoriasis mund të paraqitet kurdoherë gjatë jetës së njeriut. Psoriasis, më shpesh paraqitet tek të rinjtë. Gjysma e këtyre njerëzve sëmuren nga psoriasis, para moshës 25 vjeçare. Edhe fëmijët mund të sëmuren nga psoriasis, por këto janë raste të rralla. Nga psoriasis sëmuren njësoj, si burrat ashtu edhe gratë.

Psoriasis nuk është sëmundje infektuese,, ende nuk ka ilaç për t´u shëruar nga psoriasis. Bëhen hulumtime intensive shkencore si në Suedi ashtu edhe në vise tjera, për t´i gjetur gjenet e sëmundjes, për të gjetur mënyra të sigurta dhe efektive të mjekimit, për ta zhdukur simptomën.

Si mjekohet psoriasis

Mjekimi i sëmundjes psoriasis sot, ka për qëllim që në mënyrën sa më të thjeshtë t´ia lehtësojë jetën e përditshme të sëmurit. Sëmundja mjekohet me yndyrëra të ndryshme, për zbutjen e lëkurës, si dhe me ndriçim ultraviolet. Ka mjekim edhe me hape. Mjekimi i sëmundjes psoriasis bëhet gjithmonë sipas rekomandimit të mjekut. Preferohet një specialist i lëkurës.

Teknika diagnostikuese

Psoriasis foto të ndryshme karakteristikë klinik, diagnoza e kësaj sëmundjeje kaq të thjeshtë. Megjithatë, ndonjëherë ju duhet për të konfirmuar diagnozën në biopsi të lëkurës e plagë.

Trajtim

Ka shumë trajtime për psoriasis, por asnjëri prej tyre nuk është në gjendje që plotësisht të kuruar pacientin. Përzgjedhja e trajtimit eshte e varur në formën dhe faza e sëmundjes, gjendjes së përgjithshme të pacientit, sëmundjet shoqëruese dhe faktorët tjerë.

Në fazën e avancuar, nuk zakonisht përshkruajnë mjete të fuqishëm që japin një efekt stimulues. Përdorimi i mjeteve të tilla është treguar në faza stacionare dhe hapa prapa.
Trajtimi i suksesshëm i psoriasis është e mundur vetëm me një qasje të integruar duke përdorur fondet e jashtme, procedurat fizioterapi, përzgjedhje dhe regjim të përgjithshëm dietë. Trajtimi duhet të jetë nën mbikëqyrjen e një dermatolog, në raste të rënda, shtrimin në spital është treguar në një spital të specializuar.

Një rol të rëndësishëm në trajtimin e psoriasis dhënë terapi të lehta. Efekti mirë është terapia PUVA – një kombinim i rrezatimit UV gjatë-valës me marrjen photosensitizer.

Efektiviteti i kësaj metode të trajtimit është 90-97%.
Terapi PUVA është përdorur shpesh për të trajtuar psoriasis vulgaris, ajo mund të japin rezultate të mira në trajtimin e exudative dhe eritrodermalnoy format e sëmundjes.

Para trajtimit, pacienti merr photosensitizer – metoksalen ose ammyfuryn. Rrezatim kryhet 3-4 herë në javë me një rritje graduale në dozë. Në mënyrë tipike, zhdukja e lezioneve është e nevojshme për 15-25 procedurave.

Përdoret për të trajtuar psoriasis drogë immunosuppressive, duke përfshirë cyclosporine A. Ky medikament është paraparë për format e rënda të psoriasis.

Zgjedhja e fondeve të jashtme për trajtimin e psoriasis të madh. Sot, duke përdorur mjetet tradicionale e cila strukturë përfshin oksid salicili, bitum, squfur, ihtiola, ure. Në mënyrë aktive të aplikojnë dhe kortikosteroiznye drogë, dhe vajra të kombinuara, të cilat përfshihen kortikosteroidet shumë aktive dhe oksid salicili. Megjithatë, përdorimi i zgjatur i metodave hormonale ndaluar sepse ajo shkakton efekte të padëshirueshme anësore.

Klasifikimi Klinike

Psoriasis është një sëmundje kronike relapsing e lëkurës që mund të klasifikohen në lloje nonpustular dhe pustular si vijon

Psoriasis Nonpustular
Psoriasis vulgaris (psoriasis kronike stacionare, Pllaka-si psoriasis)
Psoriatic erythroderma (psoriasis Erythrodermic)
Psoriasis Pustular