Peeling-u kimik i lëkurës

Çfarë është peeling-u kimik?

Peeling kimik është një proçedurë dermo-estetike që përmirëson rrudhat në lëkurë, aknet dhe shenjat e akneve, njollat. Ajo realizohet nëpërmjet aplikimit të disa llojeve të acideve në lëkurë. Peeling kimik realizon:

 • Eksfolimin e shtresave sipërfaqësore të lëkurës;
 • Nxitjen e glucosaminoglukaneve dhe Rimodelimin e fibrave të kolagenit dhe elastinës;
 • Depigmentimin e lëkurës;
 • Rivitalizimin e lëkurës dhe efekt antiirritues.

Cilat janë indikacionet për një peeling kimik?

 • Akne: Komedone të mbyllura dhe njolla të zeza, vragët sipërfaqësore.
 • Lesione të pigmentuara: njolla të shkaktuara nga mosha ose nga ekspozimi i shtuar në diell,  melazma(njollat e shtatezanise)
 • Rrudhat e lehta, veçanërisht ato rreth syve që janë të lidhura me dëmtimin kumulativ të rrezeve të Diellit.

Cilat janë llojet e peeling-ut kimik?

Ekzistojnë tre tipe të peeling kimik:

 • Peeling i lehtë, i cili përdoret për të eliminuar (zbardhur) njollat sipërfaqësore dhe eliminuar rrudhat fine;
 • Peeling i mesëm për dëmtime më të rënda të rrezeve të diellit ose dëmtime më të thella të moshës; dhe
 • Peeling i thellë që është një procedure më e rrezikshme e cila përdoret në raste më të rënda.

Sot përdoren me sukses disa lloje të acideve në përqindje të ndryshme si :

 • Acidi glikolik ( alfa-hidroksi acid)
 • Acidi trikloracetik
 • Solucioni i Jessner-it (acid salicilik dhe acid laktik)

Si bëhet trajtimi? 

 • Diskutimi me një dermatolog rreth thellësisë së tretmanit dhe përzgjedhjes së substancave për aplikim.
 • Duhet ndaluar përdorimi i disa barnave(për shembull: kremërat me përmbajtje të Vitaminës A).
 • Numri i tretmaneve të nevojshme (është i ndryshëm)  :
 • 2-4 seanca për akne, më shumë në rast të pranisë së vragëve(gjurmëve të akneve).
 • 1-3 seanca për njollat e kafta të fytyrës, por më shumë në rastet kur pigmentimi është më i thellë.
 • Dermatologu aplikon substancën kimike për 5-10 minuta deri në ndjenjën e djegies. Peeling-u më i thellë shkakton më shumë dhembje dhe kërkon përdorimin e kremërave me veprim anestetik.
 • Për disa ditë pas trajtimit, fytyra është(mund të jetë) e skuqur. Peelingu më i thellë përmban rrezikun për të shkaktuar hiperpigmentim pas tretmanit, ose lëkura vetëm mund të eksfoliohet(qërohet) brenda dy javësh pas trajtimit.

Çfarë duhet bërë pas trajtimit?

 • Aplikoni kremëra emolientë(hidratues) gjithmonë pas tretmanit.Mos të ketë kontakt me duar në fushën e trajtimit.

  Të mënjanohen ekspozimi ndaj Diellit dhe të bëhet aplikimi i kremërave kundër Diellit.

  -Mos aplikoni kremërave kundër plakjes për një javë.

 • Cilat mund të jenë komplikimet?

Komplikimet varen nga thellësia e tretmanit dhe përfshijnë:

 • Hiperpigmentimin post-inflamator, i cili mund të rikthehet gjatë 4 muajve(është më i shpeshtë te tipet e lëkurës më të mbyllët si dhe te përdorimi i shpeshtë i Isotretinoinës).
 • Gërryerje të lëkurës(vrragë)
 • Infeksionin Herpes simplex
 • Alergjitë

Cilat janë llojet e peeling-ut kimik?

 

Disa janë të përdorshme duke përfshirë 3 të mëposhtmet:

 • Acidi glikolik ( alfa-hidroksi acid)
 • Acidi trikloracetik
 • Solucioni i Jessner-it (acid salicilik dhe acid laktik)
[/col] [/row]

Si bëhet trajtimi? 

 • Diskutimi me një dermatolog rreth thellësisë së tretmanit dhe përzgjedhjes së substancave për aplikim.
 • Duhet ndaluar përdorimi i disa barnave(për shembull: kremërat me përmbajtje të Vitaminës A).
 • Numri i tretmaneve të nevojshme (është i ndryshëm):
 1. 2-4 seanca për akne, më shumë në rast të pranisë së vragëve(gjurmëve të akneve).
 2. 1-3 seanca për njollat e kafta të fytyrës, por më shumë në rastet kur pigmentimi është më i thellë.
 • Dermatologu aplikon substancën kimike për 5-10 minuta deri në ndjenjën e djegies. Peeling-u më i thellë shkakton më shumë dhembje dhe kërkon përdorimin e kremërave me veprim anestetik.
 • Për disa ditë pas trajtimit, fytyra është(mund të jetë) e skuqur. Peelingu më i thellë përmban rrezikun për të shkaktuar hiperpigmentim pas tretmanit, ose lëkura vetëm mund të eksfoliohet(qërohet) brenda dy javësh pas trajtimit.

Çfarë duhet bërë pas trajtimit?

 • Aplikoni kremëra emolientë(hidratues) gjithmonë pas tretmanit.Mos të ketë kontakt me duar në fushën e trajtimit.

  Të mënjanohen ekspozimi ndaj Diellit dhe të bëhet aplikimi i kremërave kundër Diellit.

  -Mos aplikoni kremërave kundër plakjes për një javë.

 • Cilat mund të jenë komplikimet?

Komplikimet varen nga thellësia e tretmanit dhe përfshijnë:

 • Hiperpigmentimin post-inflamator, i cili mund të rikthehet gjatë 4 muajve(është më i shpeshtë te tipet e lëkurës më të mbyllët si dhe te përdorimi i shpeshtë i Isotretinoinës).
 • Gërryerje të lëkurës(vrragë)
 • Infeksionin Herpes simplex
 • Alergjitë